SCRISOARE DESCHISĂ
Către Secretarul General al NATO, domnul Anders Fogh RASMUSSEN,
Recenta măsură de recalculare a pensiilor militarilor aprobată prin H.G. 735/2010, hotărâre unică într-un stat membru al NATO, nedemocratică şi neconstituţională, aduce grave atingeri statutului de cadru militar în activitate, în rezervă sau în retragere, fapt ce produce numeroase tensiuni în Armata Română şi generează o stare generală de nemulţumire în societatea românească. Mai mult chiar, la iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale a fost publicată recent H.G. 13/2011 în Monitorul Oficial nr. 45 din 19 ianuarie 2011, hotărâre ce face referire la chemarea rezerviştilor în caz de mobilizare sau război.
Întrucât situaţia creată prin publicarea acestor două hotărâri întreţine o stare conflictuală între Armata Română şi reprezentanţii executivului de la Bucureşti, vă solicităm atenţia în direcţia rezolvării acestei probleme ce poate afecta capacitatea de reacţie a militarilor aflaţi în teatrele de operaţiune NATO, făcând apel la necesitatea unei intervenţii din partea dumneavoastră atât pentru salvarea onoarei militarilor români cât şi pentru revenirea la un climat tonic şi eficient în interiorul Armatei Române.
Considerăm că, în acest sens, disensiunile existente trebuie soluţionate rapid, Ministerul Apărării, fiind dator să ofere soluţii viabile pentru anularea măsurilor abuzive, a căror aplicare s-a făcut în detrimentul bunei funcţionări a Armatei Române, confruntată pentru prima dată în istoria ei cu subminarea statutului membrilor săi.
Apreciind că starea conflictuală existentă trebuie gestionată corect şi finalizată atât prin explicaţii publice din partea Ministerului Apărării Naţionale privind oportunitatea publicării H.G.13/2011, cât şi prin suspendarea H.G. 735/2010, hotărâre prin care au fost reduse veniturile pensionarilor militari chiar cu până la 70%, umilind astfel o categorie socială care şi-a respectat întru totul angajamentele faţă de stat şi faţă de aliaţii din NATO, contăm pe intervenţia dumneavoastră în favoarea soluţionării neîntârziate a acestui conflict ce tinde să devină exploziv, cu urmări dintre cele mai imprevizibile, chiar în interiorul unui stat-membru al NATO.
Cu deosebită consideraţie,
Deputat Mugurel Surupăceanu